Заавал идэж үзэх ёстой Солонгос хоолны жагсаалт

Захын хорооллын гудамжнаас эхлээд 5 одтой зочид буудлуудын зоогийн газруудаас ч та Солонгос хоолыг олж болно. Эдгээр амттангуудын ихэнх нь 2000 гаруй жилийн турш оршин тогтнож ирсэн бөгөөд зөвхөн Солонгост хааны гэр бүлийнхэн л хэрэглэдэг байжээ.

Өнөөдөр солонгос хоол маш их алдартай болсон тул дэлхийн хаана ч байсан өдрийн аль ч цагтаа идэж болох боломжтой болсон. Бид танд Өмнөд Солонгост очих үедээ заавал амтлах ёстой хамгийн шилдэг хоолны жагсаалтыг хүргэж байна.

1. Кимчи

Энэхүү алдартай солонгос хоол нь Шилла гүрний үеэс эхлэн 2000 гаруй жилийн турш байсаар ирсэн. Кимчи нь солонгос байцаа, улаан лууван, хулуу, сонгино, цагаан гаа, чинжүү нунтаг, буталсан сармис, давсалсан далайн бүтээгдэхүүн зэргийг хийж, дараа нь исгэж орхин хийдэг хоолны хачир юм.

Сөүлд 200 гаруй төрөл зүйлтэй энэхүү уламжлалт хоолыг дангаар нь эсвэл цагаан будаатай хамт идэж, будаа, шөл, будааны бялуунд нэмдэг. Мөн кимчи нь кимчитэй шөл (kimchi jjigae), кимчитэй хуушуур (kimchijeon), кимчитэй шарсан будаа зэрэг олон төрлийн хоолны үндсэн орц болдог.

2. Бибимбаб

Сөүлд зочлохдоо заавал амтлах ёстой бас нэг зүйл бол хоолны газар, гудамжны захуудад өргөнөөр олддог бибимбап хэмээх тэжээллэг хоол юм. Бүс нутаг, ашигласан орц найрлагаас хамааран бибимбапыг махан хоол эсвэл цагаан хоол болгон хийж болдог.

Хамгийн түгээмэл бибимбап нь холимог ногоо, үхрийн мах эсвэл тахианы мах, түүхий өндөг бүхий бүлээн будаа, мөн амтлагчийн хувьд шар буурцаг сүмс, чинжүүний зуурмагаас бүрддэг. Далайн хоолонд дурлагсдад нэн тохиромжтой солонгос холимог будаа нь хулд загас, туна загас, наймалж зэрэг түүхий далайн хоолоор махыг орлуулдаг.

3. Догбугги (tteokbokki)

Дүгбугги бол амтат улаан чинжүү , загасны бялуу, сонгино, хэрчсэн сармис, давс, элсэн чихэр, төрөл бүрийн хүнсний ногоо зэргийг ашиглан хийдэг Солонгосын уламжлалт гудамжны хоол юм. Хурц улаан улбар шар өнгөөрөө ялгардаг энэхүү алдартай зууш нь ихэвчлэн гудамжны худалдаачид болон зоогийн газруудад зарагддаг.

4. Бүлгүги

Булгүги нь хэрчсэн сонгино, ногоон чинжүү, сармистай хамт ширмэн тогоон дээр чанаж болгосон үхрийн махны нимгэн зүсмэлүүдээс бүрддэг бөгөөд энэ нь өвөрмөц утсан амттай болдог. Шарахаас өмнө махыг шар буурцагны соус, гүнжидийн тос, хар перц, сармис, сонгино, цагаан гаа, элсэн чихэр зэргийг хольж 2-4 цагийн хооронд даршилж амталж зөөлөн болгодог.

Энэ хоолыг мөн шанцай, бууцай зэрэг навчит ногоонд ороож халуун ногоотой хослуулан иддэг.

5. Солонгос шөл (jjigae)

Сөүлд олон төрлийн Солонгос шөл байдаг боловч энэ солонгос шөл нь ихэвчлэн халуун чинжүү (гочужан), исгэсэн мисо (гаенжан), шар буурцгийн нухаш, эсвэл давсалсан сам хорхой (saeujeot) зэргээр амталсан хүнсний ногоогоор баялаг хоол юм.

Сөүлийн хамгийн алдартай jjigae хоолнуудын нэг бол гахайн утсан мах, хиам, мөн халуун ногоотой болгохын тулд гочужантай хольсон рамён гоймон, цагаан будааны бялуу /догбугги/ зэргийг агуулсан budae jjigae (армийн шөл) юм.

6. Жажанмён

Солонгос-Хятадын холимог хоол болох жажанмён нь түүхий өргөст хэмх, давстай хар шар буурцгийн зуурмаг, жижиглэсэн гахайн мах, хүнсний ногооны холимогоор хийсэн улаан буудайн гоймонтой хоол юм. 5000 воноос эхлэн үнэлэгдэх энэхүү амттай гоймон нь үнэ хямд бөгөөд түргэн хоол идэх хэрэгтэй үед тохиромжтой.

Жил бүрийн 4-р сарын 14-нд болдог Хар өдөр үүнийг ихэвчлэн ганц бие хүмүүс иддэг. Гэгээн Валентины өдрөөр бэлэг авдаггүй хүмүүс хар хувцас өмсөж, жажанмён гэх мэт хар өнгийн хоол идэхээр цуглардаг.

7. Самгёбсал

Самгёбсал бол хоолны ур чадвар бага шаарддаг өөр нэг гол солонгос хоол бөгөөд гахайн махыг ниймгэн зүсэн хоолны ширээн дээр ширмэн тогоон дээр шарж өгдөг. Дараа нь мөөг, ногоон чинжүү, ногоон сонгино, түүхий сонгино, сармис, мөн кимчи гэх мэт соустай шанцайны ургамал эсвэл навчит байцаагаар боож иддэг.

Сөүлд ажиллаж буй залуучуудын дунд түгээмэл хэрэглэгддэг хоол болох самгёбсалыг ихэвчлэн сожу, дарстай хослуулан иддэг.

8. Шарсан тахианы мах

Солонгос шарсан тахиа нь өөрийн гэсэн өвөрмөц амтаараа Америкийн түргэн хоолны амтуудаас ялгардаг. Америкийн тахианы махнаас ялгаатай нь ургамлын тосонд хоёр дахин шарахын өмнө амтлаг, халуун ногоотой соусаар бүрдэг. (зарим ресторанууд зуурсан гурилан дотор ногоон чинжүү нэмдэг).

Үүний үр дүнд мах нь дотроо маш шүүслэг байдаг болгадна талаараа маш бага өөх тостой шаржигнуурт байдаг. Энэ нь ихэвчлэн шар айрагны даруулга хоол болдог.

9. Халуун ногоотой хүйтэн гоймон (bibim nengmyun)

Бибим нёнмюныг зэвэрдэггүй ган аяганд хийж, хүйтэн шөл, өргөст хэмх, солонгос лийрийн зүсмэлүүд, чанасан өндөг, хүйтэн чанасан үхрийн махаар үйлчилдэг. Урт, нимгэн гоймонг гурил, Сагаган эсвэл амтат төмсөөр хийсэн боловч далайн байцаа, ногоон цайг нэмэлт амталгаагаар хэрэглэдэг.

Урт насалж, эрүүл саруул байхын бэлгэдэл болсон гоймонг зүсэхгүйгээр үйлчилдэг ч зоогийн газар зөөгч нараас өөрийн хүссэнээр гоймонгоо зүсүүлэн авч болно.

10. Хүн орхоодойн тахианы шөл (samgyetang)

Нутгийн оршин суугчид зуны улиралд биеийн энергийг нөхөх ёстой гэж үздэг тул 6-р сараас 9-р сарын эхээр нэг аяга самгиетанг (тахианы хүн орхоодойн шөл) уух нь түгээмэл байдаг.

Энэхүү тэжээллэг шөл нь туулайн бөөр, сармис, хатаасан шар, хүн орхоодой, наалдамхай будаа, гинко самар зэргээр дүүргэсэн жижиг тахианы махнаас бүрддэг. Дараа нь махыг маш зөөлөн болгож, өтгөн шөл нь бага зэрэг гашуун боловч анхилуун амтыг шингээх хүртэл удаан чанаж болгодог.

Scroll to Top